vrijdag 5 april 2013

Sporen Hendrik Verhees nieuw leven ingeblazen



"Op deze plek bevond zich het graf van Hendrik Verhees (1744-1813). Landmeter, cartograaf, aannemer, architect, waterstaatkundige, bestuurder en vrederechter. Overleden op vrijdag 23 april 1813, zes uur in de ochtend. Alhier begraven op maandag 26 april 1813 na een uitvaartdienst in de schuurkerk aan de Burgakker. Onbekend is wanneer het graf is geruimd." Zie hier de tekst van één van de bordjes in Boxtel (die van het kerkhof Sint-Petrusbasiliek) in het kader van het Hendrik Verheesproject.

Op de tweehonderdste sterfdag van Hendrik Verhees worden de bordjes officieel onthuld door de burgemeester van Boxtel, Hans van Brummen. Op diverse plekken in Boxtel en Liempde worden de sporen die Verhees heeft nagelaten, op deze manier nieuw leven ingeblazen. Je vindt de bordjes bijvoorbeeld bij zijn geboortehuis, hotel De Kei (waar hij als vrederechter optrad) en de schuurkerk. In deze kerk werd Verhees gedoopt en later is hij naar Brussel gegaan om keien te kopen voor de verharding van de straat waaraan de schuurkerk ligt.


Op de bordjes is ook een QR-code afgebeeld. Met behulp van een smartphone of tablet kan hiermee nog meer informatie worden opgevraagd. Het plaatsen van de bordjes is overigens maar één onderdeel van een heel Verhees-jaar. Zo staat er onder meer nog de onthulling van een beeld van Verhees op het programma. Ook bestaat er een Hendrik Verheesfiets- en wandelroute. Gezien zijn brede ontwikkeling is een deel van het werk van deze bekende Boxtelaar ook in ons archief  terug te vinden. De tekening van de kerk en 'raathuys' in Sint-Michielsgestel hierboven is daar een voorbeeld van. Tik op onze site bij Brabantse foto's (via het groene deel) de naam Hendrik Verhees maar eens in en zie wat we allemaal in petto hebben.



Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Hendrik Verhees
- Molen verplaatst zonder één druppel te morsen

4 opmerkingen:

Ruud van nooijen zei

Vreemd dat bij dit onderwerp een schets van Verhees wordt geplaatst van een andere dan de Boxtelse Sint-Petruskerk. Juist op laatstgenoemde schets tekende na het overlijden van Hendrik Verhees iemand anders - mogelijk kapelaan Verspeek - de locatie aan van het graf van Verhees. verhees' graf is op enig moment verdwenen. Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees kon een herinneringsplaquette op paaltje plaatsen omdat aan de hand van meergenoemde schets de locatie van Verhees'graf op het kerkhof kon worden vastgesteld.

BHIC zei

Terechte opmerking, Ruud, dank voor je oplettendheid. En wat mooi dat op die manier die maquette is geplaatst.

De illustratie is inmiddels vervangen, klopt het zo beter?

Ruud van nooijen zei

Mooi aangepast zo, dan je wel! Ook toevallig: woensdag 24 november a.s. (2021) mag ik voor Heemkundekring De Kleine Meierij in Esch een lezing over Hendrik Verhees verzorgen.

Ruud van nooijen zei

Helaas ging de lezing over Hendrik Verhees (174401813) te Esch, novemver 2021 niet door vanwege geldende coronamaatregleen. De nieuwe datum voor deze lezing is nu woensdag 16 februari 2022, 20.00 uur in De Es, Dorpsstraat te Esch. De lezing wordt gegeven voor Heemkundekring De Kleine Meierij. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen € 4 toegang.