woensdag 10 april 2013

Gewoon weer je geld in een ouwe sok

Opeens veel te weinig of juist veel te veel geld op je bankrekening zien staan. Of helemáál niet bij je geld kunnen. Met de veelvuldige storingen van het internetbankieren de afgelopen tijd zal menigeen overwogen hebben het spaargeld maar weer in een oude sok te stoppen. Ook gisteren ontkwam ING niet aan opnieuw een storing. Nee, dan vroeger...

Nou, één ding is zeker: cyberaanvallen kwamen niet voor ;-) Over de manier waarop mensen vroeger spaarden, is in het archief weinig concreets terug te vinden. Wel zien we stukken zoals deze in het gemeentebestuur Uden (1938-1970): het vaststellen van de spaarverordening voor het ambtelijk personeel, met wijzigingen. Maar daar blijkt in de praktijk weinig meer in te staan dan de aanpassing van de premiespaarregeling.

We moeten het dan ook vooral hebben van onze foto's. Mooie plaatjes waarin de echo van vervlogen tijden is terug te horen. Wat te denken van de foto van de opening en - destijds bijna onvermijdelijke - zegening van het bankgebouw in Veghel?
...De Boerenleenbank wordt ingezegend door pastoor J.v.d.Boom, Veghel 1957...
Gaan we iets verder in de tijd, dan komen we op een heel ander beeld uit. We nemen een kijkje in de bank in Nuland, in 1968. Erg hip, met veel hout en glas. Iets soortgelijks zien we ook in Volkel, in 1971, hoewel daar het glas (nog?) ontbreekt.

...Nuland, 1968...

...Volkel, 1971...
Onderstaande foto heeft dan weer geen betrekking op een bank of het bankwezen. Of... juist weer wel? Let vooral op het onderschrift:
...Huub van Boxmeer gebruikt mobiele apparatuur om meldingen over storingen buiten kantooruren te kunnen ontvangen, Uden 1993... 
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Een wandelende boerenleenbank
- Lenen onder Gods zegen

Geen opmerkingen: