maandag 8 april 2013

'Vestig u in Grave!'

...voorkant van het boekje...
Het BHIC in Grave zit nu vijf jaar aan de Arnoud van Gelderweg 73 in Grave. In het kader van het lustrum verzorgt Leny van Lieshout drie maanden iedere maandag een blog over bijzondere archiefstukken. Vandaag deel acht.

Grave zet sterk in op toerisme. Niet alleen nu, maar al veel eerder. In 1935 besloot burgemeester Louis Ficq dat er een soort gids moest komen voor gezelschappen die Grave aandeden.

Ficq had er een goede kandidaat voor: frater Theodardus Roelofs uit Oss, een kenner van de geschiedenis van de streek. Die was graag bereid om mee te werken. Eind april 1936 produceerde hij het resultaat in de vorm van een manuscript dat in het BHIC te Grave bewaard is gebleven.

Het verscheen eerst in afleveringen in de Graafsche Courant (1937) en in 1938 ook als afzonderlijke uitgave bij de weduwe A. Verhaak, uitgeefster van de Graafsche Courant, als: Geschiedenis van Grave door Fr. M. Theod. Roelofs. Met toevoeging van volledige gegevens en aanwijzingen over de nog bestaande merkwaardigheden in de stad Grave. Het had diverse illustraties in de vorm van foto’s en foto’s van gravures en een groot aantal advertenties van Graafse ondernemingen. De gemeente adverteerde achterop: ‘Vestig u in Grave. Inlichtingen betr. bouwgrond enz. te richten aan Gemeente – bestuur – tel. 15’.

...achterkant...
De tekst biedt naast die van het manuscript nog twee ongenummerde hoofdstukjes: ‘Grave opnieuw garnizoensstad’ en ‘Een wandeling door de oude vestingstad Grave’. De 19de-eeuwse geschiedenis van Grave van Petrus Hendricx was voor het Grave van voor 1850 zeer duidelijk de directe bron. De nazi die Ficq als burgemeester was opgevolgd toen die door de Duitsers was weggevoerd, ondernam in 1944 nog een vergeefse poging om tot een tweede druk te komen ‘voor na de oorlog’.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Schrijver uit Boxmeer vertrekt met noorderzon
- Vestingstad Grave

Geen opmerkingen: