vrijdag 19 april 2013

Tijdgeest klinkt door in ‘Het leven in Oss’

...Nieuw historisch tijdschrift in Oss...

'Het leeren gevaar’ heet het eerste nummer van ‘Het leven in Oss’, een nieuw historisch tijdschrift waarin het cultureel erfgoed van Oss wordt belicht. De eerste twee nummers staan in het teken van sport. Daarna volgen themanummers over onder meer middenstand, wonen, cultuur, carnaval, horeca, oorlog en criminaliteit.

Donderdag 18 april werd het eerste nummer in het stadsarchief in Oss overhandigd aan wethouder Reina de Bruyn, wethouder van sport en cultuur. Het tijdschrift is een initiatief van uitgeverij Optima en het stadsachief Oss, in samenwerking met Stichting de Werkende Mens en boekhandel Derijks. Moeilijk was het niet om de tijdschriften met geschikt beeldmateriaal te vullen, vertelde Nicolette Bartelink, directeur van Museum Jan Cunen. Er zijn meer dan 400.000 foto’s, ansichten en negatieven. En zo komt het dat sommige themanummers uit twee delen bestaan. 

In het blad zien we fotomateriaal van onder andere professionele fotografen Daan Scholte, Paul van de Werff en Leo van den Bergh. Martine Eerelman van het stadsarchief toonde gistermiddag een dwarsdoorsnede van deze foto’s. Variërend van de wielerbaan tot politie-optreden tijdens voetbalrelletjes in de jaren vijftig en zestig. Het leverde veel kreten van herkenning op bij de Ossenaren die aanwezig waren bij de presentatie.

Onder de noemer ‘zonde dat het gesloopt is’ volgde een rijtje foto’s van het postkantoor, het hervormde kerkje, koekfabriek Ploegmakers, het oude station en het oude gemeentehuis op de Heuvel. (En dat leverde nog veel meer gekreun op). Behalve veel beeldmateriaal bevat het tijdschrift artikelen van de hand van lokale historici, waaronder Gerard Ulijn, Paul Spanjaard en Robert van Vlijmen. Volgens initiatiefnemer Hans Uijtdewilligen is het op basis van archiefonderzoek uit te zoeken op welke kant Frans Hals het liefst in slaap viel (de linkerzijde) of wat Rembrandt op een bepaalde dag at (fazant met doperwtjes). Maar als je wil weten wat er 150 jaar geleden in je eigen gemeente gebeurde, is dat een stuk lastiger. Het tijdschrift doet een poging dit cultureel erfgoed vast te leggen. In totaal verschijnen er 19 nummers die te koop zijn bij boekhandel Derijks in Oss.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: