maandag 10 juni 2013

Ja hoor... de allereerste klokkenluider!

...een geheel uur luiden voor een groot lijk....
Vandaag werd bekend wie er verantwoordelijk is voor het lekken van informatie over surveillanceprogramma's door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Deze klokkenluider Edward Snowden maakte bekend hoe de geheime dienst gegevens over telefoongesprekken verzamelt en bij internetbedrijven e-mails en bestanden checkt. Maar dat klokkenluiden blijkt al een eeuwenoud fenomeen.

Oké, het was even speuren maar collega Jean Pierre vond hier vorige week in het archief van Beugen en Rijkevoort een mooi voorbeeld van. Het gaat om een brief uit 1854 van koster B. Kruijsen. Een noodkreet blijkt al snel want al meer dan vier jaar lukt het hem niet 'het kerkinstrument gaande te houden'. De koster heeft al eerder aangegeven dat de klok moest worden nagekeken maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Opnieuw stelt hij dit nu in een brief aan de kaak bij de pastoor en wat blijkt? De eerwaarde pastoor heeft publiek afgekondigd dat er voor een groot lijk (lees: volwassene) 'een geheel uur moet geluid worden'. "Het welk bij ons voor een gewoon lijk nog nooit is gebeurd", voegt de koster daar aan toe.

De man benadrukt nog eens dat het 'hoogst noodzakelijk' is dat het uurwerk wordt gerepareerd. "En in mijn belang hoe eerder hoe liever", schrijft hij er bij. Hij stuurt zijn brief naar de wethouder De Voorst. Klokkenluiden over het klokkenluiden, zeg maar. De raad belooft overigens na te denken over reparatie.

  
...de hele brief van de koster...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Stiller dan stil
- Veertig jaar kosteren

Geen opmerkingen: