vrijdag 7 juni 2013

Wenken tot behoorlijke verzorging der voeten

...uit het instructieboek voor bestellers der PTT...
Er was een tijd dat je niet zomaar postbode werd. Je moest instructieboeken en handleidingen doorworstelen voordat je "besteller bij den post-, telegraaf- en telefoondienst" werd. Eén van de richtlijnen die je tot je moest nemen, ging over de verzorging van je voeten.


"Voor ieder, die veel moet loopen, behoort de reiniging der voeten een punt van bijzondere zorg te wezen. Wel worden de voeten door sokken of kousen en door schoeisel bedekt, doch op stoffige wegen dringt het stof toch tot de voeten door. Bovendien kenmerkt de voet van de meesten zich door een rijkelijke zweetascheiding, welke te zamen met het stof en de pluisjes van sok of kous, den voet spoedig vuil maken", zo staat te lezen in het instructieboekje. We kregen inzicht in deze uitgave door Ton Verbakel uit Heeswijk die samen met zijn vader goed was voor meer dan zeventig jaar PTT in dit dorp. Behalve dit boekje heeft Verbakel talloze andere tastbare herinneringen uit zijn loopbaan bewaard.


...wijze woorden voor de postbodes...
Het instructieboekje geeft meteen een mooi inkijkje hoe ruim een halve eeuw geleden soms tegen persoonlijke hygiene werd aangekeken. "Het is beslist onwaar dat het veelvuldig wasschen zweetvoeten doet ontstaan, indien tenminste de voeten niet te lang in lauw water worden gehouden en na het reinigen goed worden gedroogd."

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Zeven decennia familie Verbakel bij de PTT
- Telefoon of koffiemolen?
Geen opmerkingen: