woensdag 10 juli 2013

Zien! Grave verbeeld

...groter zien? klik dan op de afbeelding...

In het Graafs Museum in de Hampoort in Grave (open op woensdag tot en met zondag, ’s middags), is vanaf nu tot 1 september de tentoonstelling ‘Grave verbeeld’ te zien.

Grave was een vestingstad die vaak de speelbal is geweest van strijdende partijen. Er verschenen boeken over die strijd met toepasselijke illustraties en er verschenen losse prenten van, alles om de geschiedenis van al die oorlogen vast te houden, de overwinnaars te bewieroken en hun gelijk uit te dragen. In dit soort afbeeldingen staat uiteraard de strijd centraal; de stad zelf speelt vaak maar een ondergeschikte rol. Maar toch zijn er veel kunstenaars die tussen hun werk als oorlogsillustrator door oog hebben voor het pittoreske van Grave. Zij tekenen niet alleen het geweld, maar ook de stad zelf met haar markantste gebouwen en met heel haar uitstraling. Met wisselend succes waar het de gelijkenis betreft, want lang niet iedereen kende Grave uit eigen waarneming: er is zelfs een prent waarin Grave is getekend als was het een Italiaanse stad, compleet met koepelkerk!
...prent van Grave...
In al deze prenten staat de geschiedenis voorop, maar is de kunst nooit ver weg. Voor kunst om de kunst, Grave om het mooi, moeten we het in de prentenperiode hebben van gezichten op Grave in vredestijd, vrijwel altijd in portretten vanaf de overkant van de Maas. Daar ligt een stadje dat het oog van de kunstenaar treft. Later, in de twintigste eeuw, als de vesting is verdwenen, trekken de kunstenaars Grave in en leggen daar, in de oude straatjes, alles vast wat zij pittoresk genoeg vinden om het te vereeuwigen op doek of hout.
Voor deze laatste invalshoek is onze fotograaf de kunstenaars nagelopen en heeft hij vanaf de plaats waar de kunstenaar stond of zat op foto gezet wat daar nu te zien is. Voor 3 euro is er een bijbehorend geïllustreerd boekje te koop waarmee je zelf alle pittoreske plaatsen van toen kunt bezoeken, hetzij te voet, hetzij thuis in je eigen stoel.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Bob Janssen, kunstschilder 
- Graafs Arsenaal

Geen opmerkingen: