maandag 9 september 2013

Say yes to the (black?) dress

Op weg naar de kerk. Mill en Sint Hubert, 24 april 1993
Voor sommige vrouwen is het bíjna net zo belangrijk als het geven van je ja-woord: welke jurk trek ik aan tijdens mijn bruiloft? NET5 gooit momenteel niet voor niets hoge ogen met Say Yes to the Dress. Trouwen wordt al snel met wit geassocieerd maar wist je dat het vroeger heel gewoon was om in het zwart te trouwen? 

Dat werd al snel duidelijk tijdens de tentoonstelling in Lithoijen, eind vorig jaar. De eerste witte jurk dook daar op in 1923. Daarvoor was zwart de standaardkleur voor de bruidsjurk. Tot de 19de eeuw hulden bruidjes zich in verschillende kleuren. Vaak haalden ze hun beste jurk uit de kast om er geen te moeten kopen. Er wordt wel eens gesteld dat het huwelijk van koningin Victoria hierin verandering bracht; zij huwde in 1840 in een wit, zijden exemplaar. Dan heeft toch nog een krappe eeuw geduurd voordat die trend terug te zien is bij de Nederlandse bruiden.En ook daarna bestaat er niet één stelregel en wordt ook de zwarte jurk nog wel eens uit de kast gehaald.

Bij het BHIC hebben we stapels trouwfoto's in ons archief. Met zeer uiteenlopende bruidsjurken en bruiden. In willekeurige volgorde:

Huwelijk A. Horst-Noest aan de Taalstraat 29 in Vught, 24 juli 1945

Huwelijk A. van Heesch-de Wit in Vught, 7 augustus 1947

Het bruidspaar A. Nederveen van de Esscheweg 71 in Vught, 25 november 1948
Nog niet genoeg gezien? Op Flickr hebben we een mooi setje Trouwen in Brabant voor nog veel meer. Maar die van jou ontbreekt nog! Trouwde jij in de jaren zeventig in spijkerpak? Of koos je voor een traditionele outfit? Scan je trouwfoto in en deel 'em met ons!

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Bruidjes te kust en te keur
- Vier bruidsparen op één dag

Geen opmerkingen: