maandag 3 maart 2014

Het ontstaan van carnaval in Haps

...moeder van het carnaval in Haps...

Menig generatie zal denken dat carnaval  al eeuwen bestaat. Maar niets is minder waar. Voor een echte carnavalstraditie moet je heel hard werken, zo blijkt uit het verhaal in Haps.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was carnaval nog een onbekend verschijnsel in Haps en omstreken. Men deed wel wat aan ‘vastenaovend’, maar pas als het veertig-urengebed in de kerk afgelopen was. Een klein groepje jongelui vatte de gewoonte op om elk jaar met een gehuurde vrachtauto of bus naar het carnaval in Venraij of zelfs Venlo te rijden. Dat zinde mevrouw Van Hooy, die in Haps een café-zaal dreef, allerminst. Met lede ogen zag ze voor haar café de bus met Hapse jongeren vertrekken.

“Jongens, waarom gaan jullie naar Venray? We kunnen hier in Haps toch evengoed carnaval vieren?” vroeg Grada van Hooy, beter bekend als Grada Kloek. En zo waar, ze slaagde erin het gezelschap in haar café te krijgen. Ze gaf het eerste rondje weg en toen er wat later een oude piano werd neergezet en één van de gasten die aardig bleek te kunnen bespelen, was het carnaval in Haps geboren. Volgens de overlevering werd er zelfs een polonaise ingezet.

Maar is Grada nu echt verantwoordelijk voor de carnavalsnaam voor Hopsenaren? Lees hier het antwoord.

Vind je dit interessant? Lees voor meer alaaf, alaaf dan:
 - Verlicht carnaval
- Vier kerres Elluf

Geen opmerkingen: