woensdag 5 maart 2014

Preview nieuwe website: stand van zaken

Spelende kinderen in Uden (collectie BHIC, nr. 1608-004157)

Het BHIC werkt hard aan een nieuwe website. In een serie blogposts licht ik steeds een klein stukje van de sluier op. Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze gerust weten!

Een ruime maand geleden gaven we onze nieuwe website vrij aan het publiek om eens grondig te testen. Want hoe goed wij zelf ook zullen testen, testen en nog eens testen, de beste test is nog altijd de praktijk, waarin honderden nieuwsgierige, kritische gebruikers - jullie! - hun vragen en onderzoek loslaten op onze gloednieuwe website.

En dat hebben we geweten: honderden meldingen kregen we van grote en kleine problemen, vele wensen en nuttige opmerkingen en adviezen. Op bijna alle feedback hebben we persoonlijk geantwoord. We stellen het namelijk niet alleen heel erg op prijs dat iedereen zijn/haar bevindingen wil delen met ons, we kunnen daarmee onze website ook daadwerkelijk verbeteren.

Niet alle feedback betrof foutmeldingen hoor. We kregen gelukkig ook al veel complimenten over de nieuwe homepage, de overzichtelijke vormgeving en de ruime opzet. En natuurlijk goede idee├źn voor toekomstige mogelijkheden. Maar dus ook nog altijd veel foutmeldingen. Soms meldingen die door wel tien of meer testers werden gemeld, maar ook veel dingen die slechts een enkeling waren opgevallen. Al die meldingen waren ons even lief.

We hebben ze op een rij gezet, prioriteiten gesteld en doorgegeven aan de techneuten achter de website. Die kunnen daarmee voorlopig uit de voeten. Daarnaast werken we ook zelf hard door aan de content op de site: foto's en titels invoegen, hulpteksten en toelichtingen schrijven, rare tekens verbeteren, hyperlinks herstellen en zo meer. Kortom: letterlijk en figuurlijk alle puntjes op de i zetten.

Want de nieuwe website hoeft echt niet perfect te zijn voordat we hem officieel lanceren (en daarmee de huidige site laten vervangen), maar hij moet wel goed genoeg werken om plezierig gebruik van te maken.

Een aantal problemen die veel werden gemeld, is inmiddels aangepakt, zoals:

  • De schermen voor uitgebreid zoeken zijn een klik sneller te bereiken.
  • De verhalen achter de waterkaart zijn weer gekoppeld aan de kaart.
  • Zoeken op alle velden (vrije tekst) is nu mogelijk in de genealogische zoekmachine.
  • Bij de foto's kun je direct naar een bepaalde pagina springen
  • Het archievenoverzicht werkt naar behoren.
  • Er wordt extra toelichting gegeven bij Mijn BHIC.

Er is nog veel meer verbeterd, maar er staan nog even zoveel (nieuwe) fouten en wensen open. De komende tijd zal er dus nog hard gewerkt worden aan de site, we denken nog twee maandjes nodig te hebben. En je kunt nog steeds feedback geven! We horen graag wat je van onze nieuwe website vindt.

Dank voor al jullie testwerk! En jullie geduld natuurlijk.

Christian

Eerdere blogposts over onze nieuwe website
- Ga maar lekker testen!
- Nieuwe bronnen op het menu
- Over genealogisch en historisch onderzoek
- Over het maken van je profiel
- Over de fotodatabase en betatesten
- Over verhalen schrijven en de Atlas van Brabant
- Over de verhalentrommel en verhalen
- Over de nieuwe homepage

Geen opmerkingen: