maandag 25 augustus 2014

Hosties bakken in Sint-Michielsgestel


Concentratie is vereist bij het hosties maken...
Altijd al willen weten waar de hosties vandaan komen die je bij de eucharistieviering in de kerk krijgt? Grote kans dat ze in Sint-Michielsgestel gebakken zijn. Daar is namelijk sinds 1844 één van de grootste hostiebakkerijen van Nederland gevestigd. Deze bakkerij werd gesticht door de zusters van het Instituut voor Doven en in 2015 viert deze organisatie haar 175-jarig jubileum. In aanloop naar hun jubileumjaar geven zij regelmatig een film uit hun archief prijs, zo ook eentje uit 1962 van de beroemde hostiebakkerij...

 Instituut voor Doven
Het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel, gesticht in 1840
De hostiebakkerij werd in 1844 opgericht door de zusters van het Instituut voor Doven, dat sinds 1840 in Sint-Michielsgestel was gevestigd. Dit was een Nederlandse zorginstelling voor doven, slechthorenden en doofblinden. Het bijbrengen van de katholieke geloofsovertuiging was een belangrijke drijfveer van dit instituut. 
Tegenwoordig is dit instituut gefuseerd en maakt het onderdeel uit van Kentalis. Deze organisatie heeft een film online geplaatst waarin het reilen en zeilen van de hostiebakkerij in 1962 wordt gepresenteerd. 
Internationale hosties
Ook vandaag de dag wordt er nog dagelijks gewerkt in de bakkerij door dove en slechthorende cliënten, maar ook door mensen met een verstandelijke beperking. Niet alleen de bereiding van de hosties, maar ook de verkoop ervan wordt door deze mensen verzorgd. Per jaar worden er maar liefst 70.000.000 hosties geproduceerd in Sint-Michielsgestel, waarvan een gedeelte wordt geëxporteerd naar kerken in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Suriname. Ook missionarissen over de hele wereld bestellen bij de Brabantse hostiebakkerij. 
Hard aan het werk in de hostiebakkerij
Vind je dit interessant? Lees dan ook:


Geen opmerkingen: