vrijdag 28 november 2014

Historisch Jaarboek gepresenteerd in Grave

...stratenplan van het oude Grave...
Grave, nostalgische pleinen, smalle kronkelende straten en oude stadspoorten: hier ligt de geschiedenis letterlijk op straat. Vandaag nog iets meer dan anders want vanmiddag wordt hier het Noordbrabants Historisch Jaarboek 2014 gepresenteerd.

In het nieuwe Catharinahof in Grave presenteren het Zuidelijk Historisch Contact, samen met Erfgoed Brabant en de Historische Vereniging Brabant, het jaarboek. Het jaarboek richt zich op een publiek van historisch geïnteresseerden en professionals in Nederland en Vlaanderen. In goed leesbare en aantrekkelijk geïllustreerde artikelen belicht het aspecten van de Brabantse en Noord-Brabantse geschiedenis. In de kroniek worden de publicaties, Noord-Brabant betreffende, gerecenseerd.


Voor veel bezoekers aan de studiezaal van het BHIC zijn de sprekers bij de presentatie geen onbekenden. Ron Fierst - auteur van Ghenge ende gheve in Grave - vertelt over fondsvorming en functioneren van de stedelijke arminstellingen in Grave in de late Middeleeuwen. Hij doet dat aan de hand van de archieven van het Catharinagasthuis (1291) en de Tafel van de H. geest uit Grave (1302).

Arno Coopmans, archiefbeheerder en bestuurder van Stichting Erfgoed Maaszicht Grave, gaat in op de ontwikkeling van het Catharinagasthuis van 1600 tot nu. Jan van Oudheusden, auteur van onder meer Erfgoed van de Brabanders, verleden met een toekomst, is de laatste spreker. Van Oudheusden is 22 jaar lang in diverse functies betrokken geweest bij de totstandkoming van het Noordbrabants Historisch Jaarboek en doet dat dit jaar voor het laatst.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Ghenge ende gheve in Grave
- Een welgestelde weldoener

Geen opmerkingen: