woensdag 31 december 2014

BHIC zingt... een toontje lager

...uitsnede uit Pyramide over rommelpotterij...
Als illustratie in de krant, als foto voor op een website of als achtergrond bij een bijeenkomst voor hackers...De foto's uit de beeldbank van het BHIC duiken soms op onverwachte plaatsen op. Een foto van het BHIC belandde pas in Pyramide, een uitgave over muziekeducatie in primair onderwijs. Tijd om een toontje lager te zingen...

Het artikel van Dieuwke Kloppenburg gaat over rommelpotterij en begint met bladmuziek ("Rommelpotterij, geef me een centje, dan ga ik voorbij). Kloppenburg zet uiteen waar het "bijna verloren gegane gebruik" van de rommelpot vandaan komt.

Terug naar de oud- en nieuwvieringen in de zeventiende eeuw met samenzang en open vuren. "In dit feestgedruis zagen ook zogenaamde Nieuwjaarszangers hun kans. Veelal arme mensen gingen zingend van deur tot deur om, volgens een keur uit 1785, den luiden iets af te nemen of te eisen", zo staat te lezen in Pyramide. In de eerste helft van de twintigste eeuw stierven de laatste volwassen zangers, terwijl kinderen in België de traditie nog voortzetten.
...trots naast het geslachte varken...
Maar waarom wordt de rommelpot bezongen? Dat ligt mogelijk in het harde geluid waarmee veel geluid kan worden gemaakt. En veel geluid - denk aan ons vuurwerk - dat verjaagt de boze geesten. Bovendien is november slachtmaand en op het platteland had elk gezin wel één varken dat werd geslacht. En dat leverde weer een varkensblaas op waarmee je kon voetballen of... een rommelpot van kon maken.

Foto's maken soms niet alleen veel verhalen los, ook het geheugen van het gehoor wordt hierdoor geprikkeld. Denk maar aan:

BHIC archief foto


BHIC archief fotoEn natuurlijk... 

BHIC archief foto

Fijne jaarwisseling!

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: