vrijdag 30 januari 2015

Door televisie wordt de huiselijkheid verhoogd

...Udensche Courant maart 1957...

In de tijd dat je nog zaken als een kroonlamp of een rijwiel kon winnen, werd anders tegen televisie aangekeken dan nu. Geen onderzoeken dat je een grotere kans op een strafblad hebt door veel tv te kijken; in de jaren vijftig verhoogde een televisie juist de huiselijkheid.

En daarmee heeft de Udense Harmonie een prachtige hoofdprijs voor haar loterij. Als je de advertentie groot opblaast, zie je getekende voetballers op het beeldscherm. Dat zegt mogelijk ook iets over het aanbod van de programma's. Het eerste journaal is in 1956 te zien; keurig en nogal braaf, met Frits Thors keurig in het pak. Bovendien was er maar één zender.

Oftewel, heel andere tijden dan de onze. Maar dan de prijs van een lot: één gulden per stuk. Als we dat in het speciale rekenapparaatje van het Internationale Instituut voor Sociale Wetenschappen stoppen, komen we uit op een bedrag van 3 euro nu.

Of om het meer met producten te vergelijken: aan het eind van de jaren vijftig betaalde je nog geen twee kwartjes voor één brood. Het lot is dan ook zeker niet goedkoop maar áls je dan een tv zou winnen... die beginnen pas bij een prijs van 775 gulden. Dan ben je wel mooi één van de 100.000 Nederlanders die een tv in huis heeft.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- De landing op de maan
- IJsbloemen op het raam

Geen opmerkingen: