maandag 4 mei 2015

Het foto-album van een "Joods onderduikertje"

...Benny Bonnewit...
"Joods onderduikertje", staat er als omschrijving bij vijf foto's in onze fotocollectie. Die vijf plaatjes geven een kleine inkijk in het leven van Benny Bonnewit, alias Benny de Bont. Benny vindt in de oorlogsjaren een veilig onderkomen in Haaren.

Een mooi jochie met grote ogen die telkens lachend op de foto staat. Maar in zijn jonge leven heeft hij al heel wat meegemaakt. Vanuit Amsterdam wordt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij de familie Merkx in Haaren. Zijn ouders, Jaap en Nettie Bonnewit, duiken ook onder - bij de buren van de familie Merkx; de zussen Miet en Jana Snellen in Haaren.

Als je heel goed naar zijn portretfoto kijkt - waar Benny met een padvinderskostuum op staat - zie je links onder in de hoek een stempel: 't Wielke Oisterwijk (NB). Dat verwijst mogelijk naar een fotostudio daar toen was gevestigd. Benny lijkt volop mee te werken in het boerenbedrijf. Waar hij aanvankelijk nog als ventje naast een speelgoedkruiwagen staat, draait hij een jaar of wat later zijn hand niet om voor een kruiwagen met een melkbus erop. Of leidt hij met gemak een koe naar de wei.
Hoe het precies verder gaat met Benny is ons niet bekend. Wel vinden we in 1989 en 1990 de overlijdensadvertenties van zijn ouders terug in het Nieuw Israelietisch Weekblad via Delpher. Waaruit blijkt dat zijn ouders naar Israƫl zijn vertrokken terwijl zijn zus naar de Verenigde Staten is geƫmigreerd. Benny - inmiddels Ben - blijft in Nederland.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Een week in onderduik in Boekel
- Alledaags leven tijdens de oorlog in Veghel

Geen opmerkingen: