vrijdag 1 mei 2015

Bijzondere bustes

Borsten in alle soorten en maten: van buffers tot bessen, van koplampen tot kniewappers!
Als we de nieuwsberichten mogen geloven, lopen wij als dames de komende zomer volkomen bh-loos door het leven! Een nieuwe trend, die inmiddels al bij verschillende celebs is gespot, lijkt over te waaien naar Nederland. De grote aandacht voor de 'boezem' is van alle tijden, zo blijkt uit een wel héél bijzonder blaadje uit het archief van Iduna. 

De Amsterdammer Leon Trompetter begint in 1921 een handel in korsetfournituren en dit groeit uiteindelijk uit tot de Iduna Corset Industrie B.V. te Uden, waar vele Udense meisjes als modinettes aan de slag konden.

Kniewappers en muggenbeten?
Allerlei reclamefolders van korsetten, bh's en slips zijn bewaard gebleven, maar ook bovenstaande afbeelding.We weten natuurlijk dat geen enkele buste identiek is, maar wist je dat ze in Uden maar liefst 24 verschillende vormen kenden?

Wat dacht je van rijpe tomaten, waterkruiken of drukbellen? Van extreem grote voorgevels ('ballonnen', 'kniewappers' of 'buffers') tot nauwelijks waarneembare stipjes ('drukbellen' en 'muggenbeten'), je vindt ze allemaal! En ja, ook toen was niet alles helemaal echt, zo blijkt uit de 'valse voorwendsels.' Probeer voor al die uiteenlopende 'meiden' maar eens de perfecte bh te ontwerpen! Of...zullen we 'm toch allemaal maar in de kast laten liggen deze zomer?

Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Van kladje tot reclame: over werken bij Iduna
- Hé pssst... even als meisjes onder elkaar

Geen opmerkingen: