maandag 13 juli 2015

Brabantse foto’s met 'n Braziliaans kleurtje

...van zwart-wit naar kleur, van Maashees naar Brazilie...
Bijna 10.000 kilometer scheiden Maashees en Brazilië van elkaar. Maar via de foto-app Instagram zijn deze plekken door één klik met elkaar verbonden. En dan kan het zomaar gebeuren dat een Brabantse foto uit 1932 in 2015 mooi wordt opgepoetst door Reinaldo uit Brazilië.

Bij de lancering van de site De auto van m'n opa maakten we voor de eerste keer gebruik van Instagram (@brabantvantoen). Een app die wereldwijd wordt bekeken en gebruikt; en dat leidt tot bijzondere contacten. Want Reinaldo Elias uit Brazilië (@reinaldoelias op Instagram) meldde zich al snel spontaan om het grijze stof van deze foto uit Maashees uit 1932 te blazen.

Met miniscule precisie kleurt Reinaldo deze 83-jarige foto in. Maar hoe weet je nu welke kleuren je moet gebruiken? Reinaldo kijk allereerst naar de grijstinten in de foto zelf, maar doet ook onderzoek naar wat de kleuren zouden kunnen zijn. En hij gebruikt natuurlijk zijn eigen fantasie. En dat werkt heel goed! Heel af en toe laat zijn Brazilaanse blik zich niet ontkennen en wordt  het nummerbord opgepoetst met een rode kleur… Maar na kort overleg werd dat snel weer aangepast naar het meer gebruikelijke Nederlandse blauw.


Niet alleen de foto uit Maashees zijn inmiddels voorzien van een Braziliaans kleurtje; ook twee Schijndelse foto’s zijn nu ingekleurd. En zo komen ook deze motorrijders weer meer tot leven. Alsof ze zo kunnen wegrijden. Obrigado Reinaldo!


Wil je ook aan de slag met onze foto’s? Of heb je zelf foto’s van oude auto’s? Volg ons via Instagram!

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
De oudste motor in Nederland
De ondergang van opa's Buick

De beste verhalen via e-mail ontvangen?


Geen opmerkingen: