vrijdag 10 juli 2015

Diëten in de jaren dertig

Bikinistress had men óók in de jaren dertig al!
Wie denkt dat het huidige schoonheidsideaal iets is van de afgelopen decennia, heeft het goed mis. Ook in de jaren dertig vlogen de afslankpillen en dieetgoeroes je al om de oren! En ja, ook toen hielpen lang niet al deze wondermiddeltjes bij het verliezen van de overtollige kilo's. Soms zorgden die pilletjes zelfs voor de meest gruwelijke incidenten...

Badpakproof?
Schaamteloos!
Vorige week gaven we je enkele zinderende zomertips, maar wat nu als je iets téveel ijsjes hebt verorberd en je je niet meer in je badkleding durft te vertonen? Nou, daar wisten ze wel wat op in de jaren dertig. Maak kennis met het afslankwondermiddel 'Bonkora'. 

Zeker in de zomer kun je je overtollige dikte niet verbergen, zo laten de verkopers weten. De plaatjes bij de verschillende advertenties laten niets aan de verbeelding over. Bonkora zou hét middel zijn om weer het jeugdige, slanke meisjesfiguur te verkrijgen.

Verschillende volledig afgeslankte vrouwen komen aan het woord: 'Ik heb mijn meisjesfiguur nu volkomen terug en de weeke, dubbele kin en slappe wangen zijn volkomen verdwenen,' jubelt mevrouw F.P.H.

Mevrouw Marcelain stuurt zelfs een foto in, al moeten we ons ernstig afvragen of het hier wel om een echte authentieke foto gaat. Hierop vraagt een ultraslanke vriendin aan de wat mollige mevrouw waarom ze geen Bonkora gebruikt. Marcelain biechtte namelijk het volgende aan haar op: 'Mijn man schaamt zich over mij in badpak.' Het zou je maar gezegd worden!

Beestachtige pil
Helaas weten we niet of Bonkora ook echt gewerkt heeft. Waarschijnlijk niet zo goed als de beloftes die in het Boxmeers Weekblad hebben gestaan; het middel bestaat immers niet meer. Hopelijk was het niet zo schadelijk als een middel uit Parijs, dat door een arme Rotterdammer werd gebruikt.
Het Boxmeers Weekblad was sowieso niet te spreken over de strenge diëten 'van een onnoozel stukje brood met tomaat en komkommer.' De crashdiëten waren ook toen niet van de lucht.
Wat zit er verstopt in die afslankpil?!

Het Parijse middel bestond echter uit slechts één grote afslankpil. Door een gelukkig toeval kwam de Rotterdammer achter het geheim. De pil viel uit zijn handen en leek plots te bewegen! Hij haastte zich naar een arts, die het middel nauwkeurig onder de loep nam. De diagnose was snel gesteld: de inhoud van de pil bestond uit niets anders dan den kop van...een lintworm!'

Geschreven door:
Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Zinderende zomertips
- Aan tafel met meneer pastoorDe beste verhalen via e-mail ontvangen?
Geen opmerkingen: