woensdag 30 september 2015

BHIC in een infographic (en wie maakt dat dan?)

...Wil je het groter zien? klik dan op dit plaatje...
Infographics en datavisualisatie duiken steeds vaker op. Bij archieven zie je dat nog niet zo vaak maar gelukkig hebben wij (voor even) Harm in huis. Wie Harm is en wat hij doet? In dit blog maak je kennis met hem.

Ik ben Harm Kersten, 20 jaar oud en kom uit het dorpje Dreumel in het Land van Maas en Waal. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie Geo Media & Design op de HAS Hogeschool en loop nu tien weken stage bij het BHIC. Geo Media & Design is een opleiding die aardrijkskundige onderwerpen combineert met (nieuwe) media en het ontwerpen van visualisaties en toepassingen. Deze visualisaties houden ook het maken van infographics in, wat een belangrijk thema is tijdens mijn stage bij het BHIC. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek en sport. Ik speel zelf gitaar en ga graag naar concerten. Ik heb een verzameldrift voor allerlei elektrische gitaren en speel graag mee met de platen van mijn favoriete bands. Autosport is mijn tweede passie. Ik ben een fanatiek volger van allerlei takken van autosport en bezoek met enige regelmaat een race.

Ik ben begonnen met de opleiding Geo Media & Design nadat ik eerst een jaar Geschiedenis heb gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met de studie Geschiedenis ben ik gestopt omdat het voor mij op het moment te theoretisch was. Ik had behoefte aan meer praktische kennis en wilde mijn creativiteit meer uiten. Daarom heb ik uiteindelijk voor Geo Media & Design gekozen. Afgelopen studiejaar ben ik op zoek gegaan naar een stageplek voor mijn oriëntatiestage in het tweede studiejaar van de opleiding Geo Media & Design. Omdat het design-aspect van de opleiding me erg aanspreekt zocht ik een stage waar ik iets mocht doen met infographics en visualisaties. Deze stage vond ik gelukkig bij het BHIC waar ik nu met veel plezier stage loop.

Mijn stagebegeleiders bij het BHIC, Marilou Nillesen en Christian van der Ven, hebben mij binnengehaald om te werken met de vele informatie die het archief te bieden heeft en deze te vertalen naar infographics en visualisaties. Voor mij zijn dit een heel leerzame 10 weken waarin ik ontdek hoe het is om te werken voor een opdrachtgever en waarin ik mijn opgedane kennis van het eerste studiejaar in de praktijk kan brengen. De eerste twee infographics die ik heb gemaakt voor het BHIC zijn bedoeld om het publiek een inzicht te geven in wat het BHIC is en om de bijzondere locatie waarin het BHIC zich bevindt uit te lichten.

...facts&figures van de Citadel...
Als ik aan de slag ga met een opdracht voor een infographic probeer ik eerst zoveel mogelijk informatie in te winnen over het onderwerp. Daarna ga ik een ruwe schets maken op papier of in het programma Illustrator om te onderzoeken welke beeldelementen bij elkaar passen en om verhoudingen tussen informatie en beeld vast te stellen. Zodra ik de informatie heb die ik wil hebben kan ik beginnen aan het leukste onderdeel van het maken van een infographic: het tekenen! Zodra je bezig bent met het uittekenen van je infographic in het programma Illustrator kom je nog veel obstakels tegen en wijk je altijd wel een beetje van je plan af. Daarom zorg ik ervoor dat ik regelmatig met de opdrachtgever om de tafel zit om te bespreken of de weg die ik ben ingeslagen met een visualisatie de juiste weg is.

Tot nu toe ben ik tevreden over het werk dat ik heb gedaan. Ik heb voorafgaand aan de stage nog getwijfeld of ik na één jaar studie al zover zou zijn dat ik zelfstandig infographics kon maken maar deze twijfel verdween snel en ik ben uiteindelijk blij met het resultaat van de eerste twee visualisaties.
Nu is de vierde week van mijn stage alweer aangebroken. Ik kijk er naar uit om ook de komende weken weer veel te leren en nog meer interessante infographics te maken.

Geschreven door:
Harm Kersten

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Whatsappen met het BHIC
- Meer dan 4000 foto's van internaten online

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: