woensdag 16 september 2015

Wie maakt het verhaal van de Boheemse trapnaaimachine af?

...voorbeeld van een trapnaaimachine...
Het is een aangrijpend verhaal op onze site, over de Bossche bevrijdingsbaby, en de angst van zijn vader Michel de Reeper om te overleven tussen al het heftige oorlogsgeweld in Den Bosch. Michel schrijft hierover aan zijn broer Frans de Reeper en echtgenote Otti. Bijzonder genoeg is de trapnaaimachine van deze Otti binnenkort te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Joos Hamers reageerde op het verhaal op de site. “Toen ik in 1970 ging studeren en op kamers ging, kreeg ik van deze 'tante' Otti haar trapnaaimachine mee. Eigenlijk staat die inmiddels in de weg, niemand wil hem meer hebben, maar ik kan hem niet wegdoen omdat er een bijzonder verhaal aanzit, dat ik maar voor een deel ken.”
“Ik weet niet hoe en waar Frans de Reeper en Otti Muller elkaar hebben ontmoet. Zij kwam uit Oostenrijk, daar woonde ook haar familie. De familie was van origine Duits en woonde in Bohemen, waarschijnlijk al vele generaties. Daar zijn zij verdreven en gevlucht naar Oostenrijk. Ik vermoed ergens nog in WOII, want uit de brief maak ik op dat Otti in december 1944 al met Frans de Reeper was getrouwd en in Heerlen woonde.”
“Over de trapnaaimachine heb begrepen dat zij die na de oorlog nog heeft opgehaald of heeft laten ophalen (?) uit Bohemen, onder het mom van bruidsschat, mogelijk nog met andere spullen, die ze door de vlucht hebben moeten achterlaten? Wat ik ook heb begrepen is dat Frans de Reeper daar nogal wat voor heeft moeten doen/regelen, om dat mogelijk te maken.”
“Dit is een stukje van de geschiedenis die maar weinig mensen kennen. Ik wil dit nog proberen te reconstrueren. Ook omdat de naaimachine nu onderdeel gaat worden van een expositie in het Van Abbemuseum in Eindhoven, in het kader van de Dutch Design Week 2015 over 'dingen' die van waarde zijn.”
Maar wie weet meer? Wie kan het verhaal van Joos verder aanvullen? Wie maakt het bijzondere verhaal van een Boheemse trapnaaimachine af? Laat het ons weten!


Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Bossche bevrijdingsbaby
- Achter de Singer

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: