woensdag 18 november 2015

Parkeergeld? Roofriddersysteem!

...Telegraaf 27 februari 1926...
ANWB vroeg pas geleden duizend Nederlandse automobilisten naar de grootste ergernis rondom parkeren. Voor meer dan veertig procent van de ondervraagden is dat overduidelijk: dat zijn parkeerkosten. En dat is van alle tijden, zo blijkt uit de Telegraaf van 27 februari 1926.

Grote verontwaardiging in het krantenberichtje van bijna negentig jaar geleden. Op plaatsen waar veel wordt geparkeerd (in die tijd blijkt dat “den Scheveningschen strand-boulevard”) is een wachter aangesteld. “Hoofdzaak was de fooi, die al spoedig in een gereglementeerd bedrag werd omgezet. Thans heeft de politieverordening vastgesteld dat een aantal pleinen straten “verpacht” kunnen worden. Wie daar halt wil houden, moet den pachter cyns betalen. Dit merkwaardig, gemeentelijk georganiseerd roofriddersysteem wordt toegepast op den openbaren weg!”, windt de journalist van de Telegraaf zich op.

Maar een lang leven is een dergelijk systeem was niet beschoren, meent hij. “Het lijkt wel niet twijfelachtig, dat zulk een verordening nietig is, en er zal, hopen wij, wel spoedig een automobilist gevonden worden, die door een weigering tot betaling, een rechterlijke beslissing zal uitlokken.”

Hoe anders is de situatie in 2015? Kijk maar eens naar de volledige top 5 grootste ergernissen: 
(uit augustus 2015)
  1. Te veel moeten betalen (42%)
  2. Moeten zoeken naar een parkeerplek (30%)
  3. Moeten zoeken naar parkeermeters (6%)
  4. Parkeerplaats die wordt ‘gestolen’ (5%)
  5. In de file voor de parkeergarage (2%) Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:

De beste verhalen via e-mail ontvangen?Geen opmerkingen: