dinsdag 15 juni 2010

Hoe pak ik 'n kabinetsformatie aan? Deel 1


Informateur Uri Rosenthal heeft de situatie waarin Nederland zich op het moment bevindt vergeleken met die van Nederland in 1935. De situatie is volgens Rosenthal ook nu ernstig, financieel-economisch en qua politiek landschap dat volgens sommigen "een verpulverd tafereel" is geworden.

Rosenthal verwees in zijn eerste persconferentie naar de moeilijke toestand waarin koningin Beatrix in haar opdracht aan de informateur heeft gerefereerd. De laatste keer dat dergelijke woorden werden gebruikt, was voorafgaand aan het kabinet-Colijn, in 1935.

Het kan nooit kwaad om proberen lering te trekken uit het verleden. Bij het BHIC vind je aantekeningen terug van Joan Willems over de kabinetscrisis en formatie in 1956. Willems was vooraanstaande Brabantse 'doorbraak'-socialist en voorman van de Katholieke Werkgemeenschap in de PvdA. Wie wil weten wat Jan de Quay schrijft over de kabinetsformatie van 1966 heeft meer geduld nodig; deze stukken worden pas in 2050 openbaar.

Foto: In de zomer van 1997 had Beatrix weer heel andere zorgen aan haar hoofd: de uitbraak van de varkenspest. Op de foto krijgt Beatrix meer informatie tijdens een bezoek aan Boekel.

Geen opmerkingen: