maandag 30 juli 2012

Abseilen in de zestiende eeuw

...fragment uit de bijzondere akte...
Onderzoekster Leny van Lieshout is in het archief van de schepenbank van Grave gestuit op een opmerkelijke beschrijving: over een abseiler avant la lettre.

Het moet een mooi schouwspel zijn geweest. Een koord dat gespannen is van de hoogste toren van de Elisabethkerk naar het kasteel in Grave en waaraan Arnt van Bremen zich laat afzakken, ondertussen “wonderbaerlicke cortswilen (= kortswijl = grap) ” uithalend. Mensen staan met grote verwondering te kijken naar zijn vertoningen, blijkt uit de akte. “Met groeten bevremden ende verwondren van eenen yderen”, zo luidt de omschrijving. Leny van Lieshout trof deze omschrijving op de achterkant van een gebruikelijke akte, een transportakte van een huis.  

...de Elisabethkerk...
De akte is opgemaakt op verzoek van een rondreizende potsenmaker die de inwoners van Grave een sensationeel optreden had bezorgd. Hij heeft hem ongetwijfeld gebruikt om ook op andere plekken toestemming te krijgen om zijn kunsten te vertonen.

Meer lezen? Dit artikel staat in Merlet, 48ste jaargang (2012), nummer 2 (pag. 54 en 55). Je vindt Merlet in de studiezaal in Grave.

Geen opmerkingen: