maandag 4 februari 2013

Reden voor een feestje!

...vrijwilligers van Graeft Voort bezig met de inrichting van de tentoonstelling...
Vijf jaar geleden opende het BHIC zijn deuren aan de Arnoud van Gelderweg 73 in Grave. Reden voor een klein feestje! Samen met stichting Graeft Voort is op onze locatie in Grave een kleine tentoonstelling ingericht met verrassende en uiteenlopende zaken die je kunt aantreffen in ons archief.

Zo is er onder meer aandacht voor de verschillende Jannen van Cuijk maar ook voor tekeningen die het bestaan van een bastaard in een adellijk familie moeten bewijzen. De stukken liggen netjes in onze vitrines, voorzien van uitleg. Voor de liefhebbers is er een kleine brochure gemaakt zodat de teksten thuis kunnen worden nagelezen. Vanaf nu verschijnt er drie maanden lang iedere maandag een verhaal op deze blog - van de hand van Leny van Lieshout van Graeft Voort - waarin een geĆ«xposeerd archiefstuk wordt toegelicht.

Net zoals de tentoongestelde boeken en stukken in de expositie worden ook de originele archiefstukken onder strenge voorwaarden bewaard. Een constante temperatuur en luchtvochtigheid in onze depots moeten ervoor zorgen dat de stukken zolang mogelijk in goede staat blijven. Een heel verschil met de vorige eeuw toen archivarissen soms met de fiets, later weer met de Solex, op pad gingen om bij gemeentehuizen archieven te verzamelen. Dat pionierswerk leverde soms mooie ontdekkingen op. Op de zolder van de pastorie in Cuijk vond archivaris Harm Douma in een relikwieĆ«ndoosje het charter uit 1312 terug waarin graaf Van Marburg aan de Graafse St. Elisabethskerk een relikwie van de heilige Elisabeth van Thuringen schenkt.

...archiefdozen worden verhuisd per bakfiets...
Benieuwd naar waarom middeleeuwse archiefstukken op een bakfiets werden vervoerd? Lees dan ook deze blog.

Geen opmerkingen: