vrijdag 28 juni 2013

Paul kiest: Streetview avant la lettre #stukvanhetjaar

...Paul vindt zijn favoriete stuk...
Tijdens de Maand van de Geschiedenis - in oktober a.s. - vindt de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar plaats. Natuurlijk doet ook het BHIC hieraan mee! Verschillende BHIC-medewerkers hebben hun favoriete stuk uitgezocht. Vanaf 1 juli a.s. kun je je stem uitbrengen op: www.bhic.nl/stukvanhetjaar. Op ons blog presenteren de BHIC-medewerkers hun favorieten en nu is het de beurt aan Paul.

Bij een onderzoek naar Brabantse watermolens stuitte ik op een prachtige vogelvluchttekening van de omgeving van watermolen Ten Steen bij Middelrode. Google bestond nog niet, maar het lijkt wel of Streetview al was uitgevonden…

We zien de watermolen en de molensluis, niet eens schematisch, maar zoals hij er daadwerkelijk uitgezien moet hebben in de 18e eeuw. Verder de akker- en weilanden, de wegen naar Heeswijk en Berlicum, de rivier Aa en de molenwiel, die ontstaat door het uitstromende water van de sluis. Wel schematisch zijn de boerderijen ingetekend, die wateroverlast kregen als de molenaar het Aawater tegenhield om meer of langer waterkracht voor zijn molen te krijgen.

...Streetview in de 18de eeuw...
Die wateroverlast kwam veel voor bij watermolens. De overheid stelde al sinds Karel V vast hoe hoog het water mocht komen, wat met een zogenaamde pegel bij de molen werd aangegeven. De kaart hoort bij het deze regeling. Veel molenaars lichtten nogal eens de hand met de voorschriften, met alle gevolgen en klachten van dien.

Zoals de meeste watermolens in onze provincie is ook deze intussen verdwenen. Maar gelukkig is de kaart gebleven. Een Streetview van het gebied tussen Middelrode en Heeswijk, ongeveer waar nu de Molenhoek ligt.

Paul Huismans
Medewerker Projectenbureau en Relatiebeheer


Vind je dit interessant? Lees dan ook:  
- Margot kiest: een foto van de wasbeurt
- Lizet kiest: een bijzondere menukaart

Geen opmerkingen: