woensdag 25 september 2013

Jan, Pier, Tjores en Corneel die hebben baarden

In het straatbeeld was het al te zien: de baard is weer terug van weggeweest. Minister Plasterk - deze week nog te gast in Den Bosch - onderstreept die trend door zijn eigen transformatie. Maar wij van het BHIC weten het inmiddels: eens wordt alles weer retro. Kijk maar mee.

In oude kranten vinden we heel soms een verklaring voor de gezichtsbeharing van de mannelijke bevolking. Zoals in De Graafsche Courant van 4 november 1908 in Beugen. “Sedert het vertrek van den kleermaker-barbier zitten velen in ons dorp waarlijk verlegen met hun… baard. Aan de vele ruige gezichten kan men spoedig bemerken dat het hapert aan een goede scheerbaas. Sommige trachten nu zelve het scheermes te hanteren, al kost hen dit ook vrij wat moeite en soms bloed. Anderen, die voor deze zelfoperatie terugschrikken, maken ’s zaterdags een reisje naar Boxmeer om daar geschoren te worden. Wanneer zal zich te Beugen weer een flinke barbier komen vestigen?"

Maar doorgaans is er geen verklaring voor de opkomst voor de baard in de archieven terug te vinden. Gelukkig hebben we de foto's nog...
...man uit Reek, rond 1900?...

...Vught, 1945, pater Valenus...
...Vught, 1972, foto gemaakt bij Heuvelstaal...

...foto uit Schijndel, jaren tachtig?...

En zat het ookal weer met Jan, Pier, Tjores en Corneel? (Meezingen is toegestaan :-))Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Baarden in Beugen
- Kapper de Kolster

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Die tweede van onder, is dat niet onze provinciale historicus Jan van Oudheusden?

Anoniem zei

Ik bedoel de persoon met onderschrift:
Vught, 1972, foto gemaakt bij Heuvelstaal

BHIC zei

Dat zou zo maar kunnen. We vragen het na... Wordt vervolgd!

Carool zei

Ik vermoed dat het Martin van de Berg is, woonachtig in de Koestraat destijds. zijn vader had een schildersbedrijf.

BHIC zei

Ah dank Carool! Wie weet brengt ons dit weer verder...

Unknown zei

Allemaal mis. De man op de foto bij Heuvelstaal ben ik Peter van der Geld. Thans gepensioneerd en woonachtig in Roermond.