vrijdag 7 maart 2014

Wie wordt de Inspector Morse van onze archieven?

Geen cold case maar old case; bij het BHIC hebben we ze genoeg. Vergeet biologische sporen of forensisch DNA-onderzoek dat nieuw licht moet werpen op onopgeloste zaken; herinneringen en getuigenverslagen, daar zijn we naar op zoek! Ben jij die doorslaggevende getuige die helpt bij het oplossen van historische mysterie? Kijk maar eens mee...

Eerder schreven we over het tragische lot van Johannes Hoevenaars die op 42-jarige leeftijd vanuit Volkel naar de VS vertrok. Daar verongelukte hij en niemand hoorde ooit meer over deze man. (Overigens kunnen we de gouden tip hierover nog steeds gebruiken dus áls je meer weet...)

Maar de aanleiding voor een old case is niet altijd dramatisch. Gisteren vroegen we via Facebook of mensen meer konden vertellen over deze foto.

...Barbara Goossens-Vermeltfoort tussen soldaten. Maar welke?...
Dat leverde mooie reacties op, waaronder deze:
Peter van der Linden Deze foto is meest waarschijnlijk gemaakt op 18 of 19 september. Het zijn zes Britse militairen van het Britse 30e Korps, wellicht Guards Amoured Division en twee Amerikanen van de 101e Airborne Divisie. De Amerikanen dragen een helm en zijn van de luchtlandingstroepen, het zijn parachutisten. De linker parachutist draagt een snelverband bevestigd aan de helm, een schep bevestigd aan zijn koppelriem en een gevechtsmes (trench knife) onder aan zijn been. Beide dragen op de linker mouw een gas detectie armband over hun 'screaming eagle' emblemen. De militairen met baretten en brillen op het hoofd zijn de Britten, wellicht onder hen leden van de vijf koppige Sherman tankbemanning waarvoor men poseert. Duidelijk herkenbaar is de rupsband van de tank. Links is de voorzijde van de tank en een rand van de geschutskoepel is nog net te zien. De tank is deels gecamoufleerd met takken en camouflage netten. De Amerikanen lande vanaf 17 september per parachute en zweefvliegtuig ten noorden van Eindhoven bij Son en per parachute bij Eerde en Heeswijk Dinther. Zij hadden de opdracht de bruggen tussen Eindhoven en Veghel te veroveren en bezet te houden plus Eindhoven zelf te bevrijden. Tevens moest contact worden gemaakt met de voorste eenheden van het Britse 30e Korps die oprukte vanuit België en via de veroverde bruggen op moesten rukken richting Nijmegen en Arnhem.

Nu hebben we een vraag voor jou over een foto van persfotograaf Daan Scholte. De foto is afkomstig van het Stadsarchief Oss.
...waar is deze foto genomen?...
Het is een foto van de lijnbus van Nijmegen naar Uden. Maar waar op dat traject  is deze foto genomen? Mensen die de omgeving goed kennen, zullen vast wel herkenningspunten ontdekken. Wie weet meer? Vertel het ons!

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Cold case van archiefkraak
- Een afgrijselijken moordaanslag




5 opmerkingen:

Anoniem zei

Als Ik het goed heb is dit in Oeffelt vanaf richting Haps Cuijk.
Richting Gennep Boxmeer
De twee huizen rechts van de bus staan er nog en ook het kruis.
Het huis links nog net te zien hebben vroeger krakers in gezeten.
De bus rijd in de richting waar nu de stoplichten staan en de Gennepse brug

BHIC zei

Dank je! We zijn hiermee aardig op een spoor gezet!

Maurice Roefs zei

Als ik me niet vergis heeft Luciën Bressers (Uden-archief) het antwoord op deze vraag.
Ik zal vragen of hij wil reageren.

Maurice Roefs zei

Zie deze foto, ook bij BHIC in te zien; is hetzelfde kruisbeeld

http://beta.bhic.nl/foto/a834780e-45f9-11e3-ac3b-378eb083d3fc

Geeft misschien aanvullende informatie over de locatie.
Heb ik niet zelf gevonden, maar ben daar door Luciën Bressers op gewezen.

BHIC zei

Dank Maurice! Luciën had de vraag ook ingediend bij ons dus het cirkeltje is rond :-)