woensdag 16 december 2015

Dokter Tinus stelt diagnose voor archieven



Hoe gaan we om met foto-onderzoek in het digitale tijdperk? Die vraag stond vorige week centraal tijdens een symposium, georganiseerd door Scherptediepte. Waar in een rij sprekers dokter Tinus opviel door zijn haarscherpe diagnose... 

Want Thom Hoffman is acteur (onder meer in De Vierde Man, Russen en ja… dokter Tinus) maar ook documentairemaker en fotograaf. Vanaf maart 2009 is Hoffman voor een half jaar gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg geweest, in het kader van de Leonardoleerstoel. Hoffman heeft in die hoedanigheid masterclasses gegeven over het Nederlands-Indië ten tijde van Multatuli. 

Momenteel is hij Cultural Professor aan de TU Delft. Hier werkt hij gericht met een groep studenten aan het onderzoeksproject Kromo Blanda - Perspectieven op Nederlands-Indie’. Met als doel te komen tot een website en beeldbank over Nederlands-Indië.

Want aan die beeldbanken (zeg maar fotocollecties) schort wel 't een en ander, zo merkte Hofmann. Terwijl hij vorig jaar met Kitty Courbois en Bram van der Vlugt in het toneelstuk Moesson speelde, wilde hij zijn medespelers meer vertellen over de Bersiapperiode; een gewelddadige periode in de Indonesische geschiedenis die duurde van ongeveer oktober 1945 tot begin 1946. Liefst mét beeld en dat bleek een probleem. Want: „Beeldbanken zijn net kastelen: je komt er niet in. Beeldbanken zijn duidelijk in de jaren negentig gemaakt om snel online te zetten, zonder goed te labelen. Ze zijn niet gemaakt voor buitenstaanders.” 

Een rake diagnose want van de rijke fotocollecties die archieven hebben, zijn de juiste foto’s soms lastig te vinden. En dat terwijl geschiedenis zo mooi kan worden overgebracht via fotografie, benadrukt Hoffman. Het idee ontstond al gauw een website te bouwen, met beeldmateriaal van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Hij benaderde diverse instituten om hun beeldmateriaal te delen en kreeg daarbij alleen maar bijval. „Iedereen zei direct ja en beaamde dat het materiaal hen lag te slapen.” Foto’s mét context. „Want er is nu nog een generatie in leven die informatie kan geven waar historici niet meer achter kunnen komen.” Aangevuld met geluid- en filmfragmenten wat in zijn geheel leidt tot een meer complete geschiedenis. Benieuwd? Nog even wachten want de site is nog onder construction...

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
De beste verhalen via e-mail ontvangen?




Geen opmerkingen: