maandag 2 december 2013

Preview nieuwe website: van archieven tot stamboom op je mobieltje

Het BHIC werkt hard aan een nieuwe website. In een serie blogposts licht ik steeds een klein stukje van de sluier op. Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze gerust weten!

In mijn vorige blogpost beschreef ik de mogelijkheid om in de nieuwe website je eigen profiel te kunnen maken. Dit keer iets wat helemaal niet zo enorm veranderd is, namelijk het onderzoeksdomein.

Stamboom en archieven
Onder de knop Geschiedenis onderzoeken op de nieuwe homepage gaan eigenlijk twee werelden schuil: die van het stamboomonderzoek (van oudsher een zeer grote groep onder onze bezoekers) en die van al het andere onderzoek. Beide werelden herken je van onze huidige website, onder de rode en groene knoppen.

Overzicht van onderzoeksmogelijkheden

Voor de achterliggende databases maken we hier nog altijd gebruik van de services van twee grote spelers in de archiefwereld: Picturae (voornamelijk voor onze foto's en de belangrijkste genealogische data) en De Ree (eigenlijk voor al het andere). De grootste verandering zit aan de kant van de foto's en genealogie, want we zijn hier overgeschakeld naar een nieuwe versie van de software van Picturae. Dat heeft allerlei consequenties, zowel voor de achterkant van ons archiefbeheer als voor de voorkant van onze website.

Mobiel en beter
Meest belangrijke voor de gebruikers van de website is echter, dat de viewer (de software waarmee de afbeeldingen worden getoond) is vernieuwd. Met de oude viewer konden bijvoorbeeld foto's niet op tablets en smartphones worden bekeken. En met de nieuwe viewer kan dat wél. En aangezien zo'n 10 tot 15 % van al het gebruik van onze website gebeurt vanaf een mobiel apparaat, zijn we daar erg blij mee. En al die gebruikers vast ook.

Zoeken, vinden en filteren

In de zoekmachines kun je eenvoudig en uitgebreid zoeken, maar nu ook overal filteren op resultaten. Bovendien hebben alle schermen een lik verf gekregen en zijn ze anders ingedeeld. In die indeling valt vooral op, dat de nieuwste onderwerpen en laatste reacties op het forum al op de overzichtspagina worden getoond. En dat er veel meer ruimte is gereserveerd voor de knoppen waarmee direct in specifieke databases gezocht kan worden. De bestaande pagina's met genealogisch en onderzoeksgereedschap (allerlei nuttige achtergrondinformatie bij onze archieven en collecties) zijn prominenter in het menu opgenomen en we gaan daar binnenkort ook inhoudelijk hard mee aan de slag. Uit onze webstatistieken blijkt namelijk dat deze pagina's veel worden geraadpleegd.

Zoeken in archieven van vredegerechten

Verder blijven we natuurlijk samen met Picturae en De Ree werken aan steeds betere zoekmachines. En bovendien werken we aan extra content, zeg maar de inhoudelijke vulling van de databases. Het komend jaar staan er bijvoorbeeld heel veel nieuwe digitaliseringsprojecten op stapel waarover ik in de volgende blogpost, volgende week maandag, een tipje van de sluier zal oplichten.

Betatest
Voor nu sluit ik af met de mededeling dat vandaag de zogenoemde 'betatest' is gestart van onze nieuwe website. Dat wil zeggen, dat we een exclusieve gebruikersgroep hebben uitgenodigd om ons te helpen bij het testen van de huidige versie van de nieuwe site. Beta is een hippe manier om te zeggen, dat er nog volop aan iets wordt gewerkt, maar dat het al wel voldoende af is om te worden gebruikt.

Het moment waarop de website voor iedereen beschikbaar komt, komt nu razendsnel dichterbij...

Christian

Eerdere blogposts over onze nieuwe website
- Over het maken van je profiel
- Over de fotodatabase en betatesten
- Over verhalen schrijven en de Atlas van Brabant
- Over de verhalentrommel en verhalen
- Over de nieuwe homepage

Geen opmerkingen: