vrijdag 26 december 2014

Koorboeken als inspiratie voor kerst

...illustratie uit koorboek (1578 1232-160-02-003r)...
Rond 1900 ging negen op de tien Nederlanders naar de Nederlands Hervormde, katholieke of gereformeerde kerk. Nu halen we die aantallen ook tijdens de kerstdagen niet meer. Toch wordt de kerk tijdens deze dagen veel drukker bezocht dan anders. En een kerstmis; daar hoort gezang bij. Met de daarbij horende koorboeken...

...veel koorboeken staan vol mooie kleuren en tekeningen...
Er bestaan uiteenlopende koorboeken maar de koorboeken van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (ILVB) is via de site van het BHIC ook online te bekijken. De ILVB is rond 1300 in Den Bosch ontstaan toen een groep geestelijken zich speciaal richtte op de verering van Maria in de Sint-Janskerk. In 1318 kreeg deze groep een officiële status als broederschap, met een eigen kapel in de Sint-Jan.

Een deel van dit archief - namelijk de jaarrekeningen, de Wapenboeken en Koorboeken - zijn gescand en online te vinden. Koorboeken zijn groot formaat muziekboeken, vaak handgeschreven, soms gedrukt. Het koorboek werd zo op een lessenaar opgesteld dat het hele zangkoor er zicht op had bij het zingen van de liturgie. Zo kon men met één exemplaar van de muziek volstaan.

...veel muziek is meerstemmig...
Wil je meer weten, neem dan zelf online een kijkje. Voor alle duidelijkheid: op de Koor- en Wapenboeken is geen index gemaakt (dus daarin moet je zelf bladeren). Omdat de rekeningen door de naamsvermeldingen een interessante genealogische bron vormen, is er een index op naam gemaakt waardoor je door alle rekeningen kunt zoeken.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: