vrijdag 15 mei 2015

Kijk je ogen uit bij het BHIC!

Verdiept in een oude 'Esterse' kadasterkaart bij het BHIC in Grave
Altijd al eens willen neuzen in eeuwenoude charters, prachtige kadasterkaarten van jouw dorp of willen bladeren in de eerste Graafsche Courant van 1852? Dat is allemaal mogelijk voor elke heemkundekring bij het BHIC, zowel in Grave als in Den Bosch! Kom eens langs voor een complete rondleiding door het depot en de studiezaal en kijk je ogen uit...

Traktatie!
Natuurlijk is het zien van al die oude stukken al een ware traktatie te noemen, maar bij binnenkomst wordt elke heemkundekring ook warm onthaald met een kop koffie en een lekker stuk taart. Zo ook het Estersheem, dat op 21 januari een bezoek aan onze locatie in Grave bracht.

Het Estersheem krijgt een rondleiding mét traktatie!
Onder het genot van al dat lekkers wordt door Lisette Kuijper een algemene inleiding gehouden: wat houdt het BHIC in? Wat kun je er allemaal vinden? Hoe begin ik met stamboomonderzoek en wat is er eigenlijk allemaal digitaal te vinden? Vooral alle nieuwe mogelijkheden op onze website, zoals het forum, de genealogische scans en de chatfunctie vallen in de smaak.

Schatten in het depot
Collega Piet van den Berg neemt de heemkundekring vervolgens mee naar de twee depots, waar alle archieven in Grave liggen opgeslagen. Hij vertelt over de klimaatbeheersing en over alle archieven die daar liggen opgeslagen.

Piet vertelt over de klimaatbeheersing in het depot
Vervolgens laat Piet enkele stukken uit het gebied van de heemkundekring zien. Zo kreeg het Estersheem een prachtige charter uit 1250 te zien en een kadasterkaart van Escharen uit het midden van de 19e eeuw. Na een bezoek aan het depot worden de heemkundeleden meegenomen naar de studiezaal, waar ze kennis maken met de uitgebreide bibliotheek, het digitale kadasteronderzoek en alle genealogische bronnen die er te vinden zijn.

Geef je op!
Zijn jullie als heemkundekring ook enthousiast geworden en kunnen jullie niet wachten om zelf een kijkje te komen nemen bij het BHIC? In Grave is dit mogelijk op elke derde woensdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur, maar hiervoor moet je van tevoren wel een afspraak maken. Voor Den Bosch kan ook een aparte afspraak worden gepland. Geef je op door te bellen met het telefoonnummer 073-6818500 of door te mailen met info@bhic.nl. Graag tot ziens in Den Bosch of Grave!

Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
'n Heemkundekring in Escharen, wie durft?
Esteren in beeld
Website van het Estersheem

 

2 opmerkingen:

EstersHeem zei

EstersHeem: Mooi verslag van ons bezoek. Zeker het aanraden waard. Hierbij nog de link naar onze website: www.EstersHeem.nl

BHIC zei

Beste Tonnie, bedankt voor de aanvulling! We zullen de link naar jullie website erbij zetten. Graag tot ziens in Grave!