maandag 31 januari 2011

Botsing

Blijkbaar moet Mantelmagazijn "Het Anker" plaatsmaken voor het nieuwe winkelpand links. Hoewel het huis gedeeltelijk is gesloopt, is de 'strijd' met de grotere buurman nog niet verloren. Hier botsen de 19e en de 20e eeuw letterlijk.

De fotograaf blijft niet onopgemerkt. Het gezin in het midden poseert zelfs. Zouden deze mensen bij één van beide panden horen? Ook de meeste passanten reageren op de fotograaf. In welke straat bevinden we ons? Daar stond in elk geval een wegwijzer, en er was ook een brug in de buurt. Welke brug?

Meer dan genoeg vragen dus, en daar horen antwoorden bij. Veghelaars, als jullie meer weten, dan zeker reageren via de digitale geschiedenisboekjes die het BHIC speciaal voor de inwoners van Veghel heeft gemaakt, te vinden op onze site.

vrijdag 28 januari 2011

Einde Boer zoekt Vrouw! Hier is... Frau Antje



Ach, was het leven maar zo mooi als in dit promofilmpje. Dan was iedere boer voorzien van zijn eigen Frau Antje. Een Brabantse Frau Antje wel te verstaan, want deze dame is een echte Sambeekse.

Mendy Smits is 26 en oud-leerlinge van scholengemeenschap Stevensbeek. Zij is onlangs gepresenteerd als de nieuwe Frau Antje. Voor iedereen van -grofweg - onder veertig: Frau Antje ontstond in 1961 als "merk" van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Haar prettige imago moest de verkoop van Nederlandse kaas in Duitsland stimuleren. En met succes, want inmiddels eten de oosterburen jaarlijks 200 miljoen kilo Nederlandse kaas.

De oplettende kijker kent Mendy al van de kaasreclame van Milner waar ze naast oud-schaatser Rintje Ritsma figureerde. In het dagelijks leven werkt Mendy dan ook niet op een boerderij maar bij een PR bureau in Amsterdam.

In het filmpje hieronder is goed te zien hoe Frau Antje is veranderd door de jaren heen.



In ons archief duikt dit Nederlandse model niet op, maar we hebben genoeg andere vrouwelijke krachtpatsers in huis. Wat te denken van Maria Versfelt uit Lith? Zij had als Brabantse ook uiteenlopende connecties naar het buitenland. En was ze nu spionne voor Napoleon of niet? Ontdek het op http://www.bhic.nl/...

woensdag 26 januari 2011

Sterren dansen op het ijs

Er is een tijd geweest dat twee Nederlandse kunstrijdsters aan de wereldtop stonden, Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel. De enorme populariteit dankte het duo aan de opkomst van de televisie als nieuw medium. Wie nog geen tv had keek bij buren of in de etalages van tv-winkels naar de golvende sprongen en sierlijke pirouettes van deze twee Hollandse ‘queens’ op het ijs. Zij zorgden in de jaren zestig voor een nationale schaatskoorts en waren een voorbeeld voor vele meisjes.

Maar ook de laatste jaren is schaatsen weer helemaal ‘hot’, dankzij programma’s als Sterren Dansen op het IJs. Nog twee nachtjes slapen, vrijdagavond om 20.30 uur om precies te zijn start op SBS 6 alweer het vierde seizoen van dit populaire programma met bekende kandidaten als Danny de Munk, Monique Smit en Inge de Bruijn.
Ben jij ook zo dol op schaatsen? Wat vind je eigenlijk van al die tv-hypes, die elkaar steeds sneller opvolgen en waarbij heel Nederland aan de buis gekluisterd lijkt? Vertel het ons!

Wil je meer weten over de lokale geschiedenis van Oss? Kijk dan ook eens op de online geschiedenisboekjes.

Foto: De meisjes boven op de foto kwamen vermoedelijk uit Haarlem, maar waren in 1957 geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Hier logeerden ze een paar weken bij hun oom en tante in Oss en gingen ze een middagje schaatsen in de overdekte schaatsbaan in 's-Hertogenbosch.

maandag 24 januari 2011

Kijk naar toen: andere tijden


LITH of KESSEL - In 1934 beschreef de Utrechtse hoogleraar Louis van Vuuren een tocht door de Maaskant: “Wij hebben nu weldra Lith, een typische dijknederzetting, bereikt. Langs de binnen- en buitenkant van de Maasdijk staan lange rijen kleine huizen met kleine erfjes. (…) Bijna alle daken zijn van stroo.”

Misschien zag hij ook dit huisje, pal tegen de binnenglooiing van de dijk in Lith of in Kessel. Jammer genoeg zitten de bewoners niet op het bankje in de zon. Geen tijd – er moest gewerkt worden! Op de achtergrond kleine, maar ook grotere huizen in een kleinschalig landschap met veel groen.

Zijn er nog mensen in de Maaskant die deze plek herkennen? Dan zeker reageren, via de rubriek ‘Kijk naar toen’ van de digitale geschiedenisboekjes die het BHIC speciaal voor de inwoners van Lith heeft gemaakt, te vinden op onze site. Of gewoon via dit blog, dat mag ook.

donderdag 20 januari 2011

Protesteren in pixels

Een boete van drieduizend euro als je te lang over je studie doet? Dat zien studenten niet zitten. Voor het eerst zetten zij sociale media in om hun stem te laten horen tegen de aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs. Dus morgen gaan ze niet alleen met spandoeken naar het Malieveld; er is ook een virtuele demonstratie.

Hé en de petjes en spandoeken dan, hoor ik je denken. Maar zoals de hele wereld verandert, verandert ook de manier waarop je protesteert. Want Pixelprotest.org is een online platform waar mensen via een animatie virtueel kunnen meelopen in een steeds langer wordende mars. Het is speciaal bedoeld om real life manifestaties te ondersteunen met mensen die niet in de gelegenheid zijn om fysiek aanwezig te zijn.


Nee, dan die goeie ouwe tijd ;-) Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam. Door weer en wind aktie voeren (uiteraard met K) terwijl je nog een extra button opspelde. Zoals de scholieren in Boxmeer in 1993 destijds deden. Op de foto lopen ze door de Dr. Peelenstraat, op weg naar het Rochusplein om dit drukste kruispunt van Boxmeer te bezetten.

Als protest tegen de korting op de studiefinanciering natuurlijk. Want sommige dingen veranderen nooit.

dinsdag 18 januari 2011

Goud voor harmonie Sint Cecilia in Volkel

...feest in Volkel...
Op 6 december 1959 poseren de vier bestuursleden van Harmonie Sint Cecilia in Volkel ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileumfeest.

Het begon allemaal op Sinterklaasdag in 1909 toen pastoor Antonius van de Ven aan het kerkkoor een sinterklaascadeau schonk. Dit cadeau ter waarde van 409 gulden bestond uit maar liefst elf instrumenten en een kleine trom. Want, zo vond meneer pastoor “er moet een kerkelijke fanfare worden opgericht met als doel processies en andere kerkelijke plechtigheden op te luisteren”. Daarnaast zou de gezelligheid in het dorp een nieuwe impuls krijgen.

Pastoor van de Ven bleek een vooruitziende blik te hebben, want inmiddels bestaat deze harmonie (én drumband) alweer ruim honderd jaar! Misschien herkennen Udenaren die dit lezen wel wie er op dit kiekje staan. Wellicht kennen zij ook iemand die bij deze harmonie speelt of heeft gespeeld… Het BHIC is nieuwsgierig naar je verhaal!

Op het online geschiedenisboekje van Uden, Odiliapeel en Volkel vind je trouwens veel meer anekdotes, foto's en verhalen.

maandag 17 januari 2011

Nieuw! "Kijk naar toen" op dit blog

Een vaste nieuwkomer op ons blog: de rubriek Kijk naar toen. Mooie foto's uit ons archief maar zonder verhaal. Weet jij er meer van? Laat het ons weten! Dit keer over de jonge boerenstand in Heesch. 

Omstreeks 1950 liet dit gezelschap zich fotograferen in een klaslokaal in Heesch of mogelijk in Oss. In de jongens- of de meisjesschool, of in de Osse landbouwschool? Dat is onduidelijk, maar zeker lijkt wel dat de meeste mannen iets te maken hadden met een standsorganisatie. Daarvan had je er in katholiek Brabant drie: van de boeren, de middenstand en de arbeiders.

Op deze foto zien we leden van de Jonge Boerenstand, waaruit later de KPJ is voortgekomen. De heren op de eerste rij kunnen van de landbouwschool zijn en op de achterste rij staan twee priesters; zij waren vrijwel zeker geestelijk adviseur.

De foto zal een feest der herkenning zijn voor velen, dus we verwachten de nodige reacties. We willen ook weten waarom de fotograaf moest opdraven. Je kunt je reactie hieronder kwijt of via onze site.
Kom maar op; we zijn er klaar voor ;-)

donderdag 13 januari 2011

IJzersterke vrouw legt 't loodje


Nog maar kort geleden overleed de 86-jarige Geraldine Doyle. Wie? Grote kans dat je haar naam niet kent maar wel haar beeltenis. Doyle stond model voor de Amerikaanse We Can Do It-poster uit de Tweede Wereldoorlog.

Doyle was zeventien toen ze in 1942 werd gefotografeerd in een metaalfabriek van Westinghouse vlakbij Detroit. Een fotograaf van het persbureau United Press moest een reportage maken van werkende vrouwen en ging daarvoor naar de fabriek.

Grafisch kunstenaar J. Howard Miller pikte de foto van Doyle eruit om op basis daarvan een poster te maken. Met dit affiche moesten stakingen en het ziekteverzuim binnen Westinghouse worden ontmoedigd. Waarschijnlijk niet wetend dat Doyle maar twee weken in de fabriek werkte.

Nadat er iemand zwaargewond raakte aan haar handen, vreesde Doyle dat haar dat ook zou gebeuren en dat ze geen cello maar zou kunnen spelen. Uiteindelijk groeide de poster onder de naam Rosie the Riveter uit tot een cultureel icoon van de Verenigde Staten, dat stond voor alle Amerikaanse vrouwen die in fabrieken werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw pikten feministen het symbool op. Nog steeds vind je het plaatje veelvuldig zoals op de mooie site Footnote bijvoorbeeld. Overigens wist Doyle jarenlang niet dat haar beeltenis voor deze poster was gebruikt. Pas in 1982 herkende zij zichzelf in een tijdschrift.

Zo wereldwijd bekend als deze poster hebben we bij het BHIC niet in huis. Dat wil niet zeggen dat er in Nederland geen posters werden gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tik op onze website bij Brabantse foto's het woord affiche in en je ziet een paar mooie exemplaren van onder meer het Rode Kruis.

Afbeelding boven: We Can Do It-poster met Doyle als model

dinsdag 11 januari 2011

Twitter-rondleiding geslaagd, maar tóch een herkansing!

Bevlogenheid

Als staartje van #followanarchive werd er op het BHIC op 8 januari een rondleiding voor onze Twitter-volgers georganiseerd. Twaalf personen werden naar keuze ontvangen met koffie of thee en een stuk Bossche Koek. Daarna volgde een rondleiding door de Citadel, waarbij uitleg werd gegeven over het gebouw en de archieven en tot slot werden in de depots verschillende mooie archiefstukken getoond, zoals charters en kaarten.

Voor de Twitter-rondleiding waren belangstellenden natuurlijk via Twitter opgeroepen om zich aan te melden. Gezien de leuke tweets en foto's die voor, tijdens en na de rondleiding werden gepost, was het een zeer geslaagde ochtend voor alle deelnemers.

Bekijk de foto's die @leonvdveen maakte.

Bekijk de foto's die @patries1971 maakte.

Bekijk een selectie van 20 tweets bij de rondleiding.

Die enthousiaste reacties wekten op Twitter ook weer de nieuwsgierigheid op van andere tweeps, die meteen het BHIC gingen volgen. Onderling werd er al nagevraagd naar wie nog meer een rondleiding zou willen, want een herhaling kan eigenlijk niet uitblijven.

Herkansing!
En dat blijft hij ook niet: de volgende (en voorlopig laatste!) rondleiding wordt op zaterdag 12 maart 2011 verzorgd. Om 10.00 uur word je ontvangen met een kop koffie of thee en een typisch Bossche verrassing (maar dit keer géén Bossche Koek!).

Wil je meedoen en volg je het BHIC op Twitter? Geef je dan snel op door een tweet te sturen naar @bhicarchief. Heb je nog geen account op Twitter? Dan doen we echt niet flauw hoor. Maak een account aan, ga het BHIC volgen en geef je gewoon alsnog even op voor de rondleiding. Tot dan!

donderdag 6 januari 2011

Drie koningen, geef mij 'ne nieuwen hoed...



Vandaag vieren we Driekoningen. Iedereen van katholieke huize kent het bedelliedje nog wel dat je als kind zong op 6 januari tijdens Driekoningen. Terwijl je, verkleed als koning, langs de huizen liep en probeerde zoveel mogelijk snoep in de wacht te slepen. Thuis bakte je moeder een Driekoningenbrood met een boon erin verstopt. Vond je die boon in je sneetje brood, dan mocht je een dag lang koning zijn. Jij had het dan voor het zeggen. Wát een feest was dat!

Het BHIC is benieuwd of je ook mooie herinneringen bewaart aan dit feest. Komen bij jou nog steeds kinderen aan de deur met Driekoningen of gebeurt dat steeds minder? Laat het ons weten!

P.S.: Zorg wel dat je je kerstversieringen in huis nu weer veilig hebt opgeruimd, anders belooft dat niet veel goeds... ;-)

Foto: Kinderen tijdens de Driekoningenoptocht in Oss in 1956. Zij zullen nu zestig jaar en ouder zijn

dinsdag 4 januari 2011

Ook goede voornemens?


Van een oliebollenrecept voor verstandige huisvrouwen is het niet moeilijk een bruggetje te maken naar goede voornemens voor 2011! Waar de een rigoureus van start gaat met een streng dieet om zijn overtollige pondjes kwijt te raken of nicotinepleisters aanschaft om nu eindelijk te stoppen met roken, richt de ander zich meer op zijn carrière. "Hoe kan ik dit jaar een kwaliteitsslag maken of me als manager nog meer richten op mijn klanten?" Dan heb je natuurlijk nog een grote groep die niet wil dénken aan goede voornemens, laat staan enige poging in die richting waagt...

Maar of je nu wel of geen goede voornemens hebt: het BHIC wenst je een mooi en gezond nieuwjaar!
Hoe zou dokter Sluijters hier eigenlijk in gestaan hebben? Nog meer patiënten genezen of bevallingen doen? We nemen hier een kijkje in zijn huiskamer in Ravenstein. Het is nieuwjaarsdag 1954 en het hele gezin is compleet. Klaar om te poseren voor de camera. In de jaren vóór en kort na de Tweede Wereldoorlog kenden veel Brabantse dorpen een arts als dokter Sluiters. Iemand die zo'n belangrijke rol speelde in de dorpsgemeenschap dat zo'n man soms legendarisch werd.
Zo kennen we natuurlijk ook allemaal dokter Wiegersma, die model stond voor dokter Tjerk van Taeke in het boek ‘Dorp aan de rivier’ van Antoon Coolen, dokter Baptist in Megen of dokter Philipsen in Huisseling en Ravenstein.
Eén ding is zeker: bij al deze dokters is het ooit allemaal begonnen met goede voornemens!



Foto boven: Kijkje in de huiskamer bij dorpsdokter Anton Sluijters, Ravenstein 1954